Saturday, 28 April 2012

PETUA MENGHILANGKAN SUARA SERAK


Saya rasa saya adalah di kalangan mereka yang sungguh bertuah kerana di sepanjang kehidupan saya ini, banyak pengalaman yang agak lain dari yang lain dapat saya alami.  Antaranya ialah bertugas sebagai seorang penyiar radio selama hampir 4 tahun.  Terkenang kembali pada tahun 2004, saya di tahun pertama menjadi penyiar dalam satu segmen dipanggil Suara FELDA Ke Udara yang disiarkan di radio IKIM.fm. 
Ingat sangat saya akan tarikh itu, 10 Oktober 2004, hari Ahad.  Saya  bertugas  secara ‘double banking’ dengan sahabat baik saya, Rahana Hashim dari jam 5.00 hingga 6.00 petang dan kerana telah beberapa hari mengalami batuk, suara saya macam penyanyi rock, SERAK!!!!!   Ini pertama kali dalam siaran dimana kami meminta maklum balas dari pendengar melalui SMS, mengenai pandangan mereka terhadap siaran kami.  Masa itu tiada talian free-toll lagi.  Promo di buat dan nombor telefon bimbit saya diberikan untuk kami terima respon pendengar.  
Agak mengejutkan, 10 minit selepas promo dibuat, kami terus terima satu demi satu SMS, bukan memberipandangan tentag siaran kami tapi memberi petua bagaimana menghilangkan suara yang serak.... kelakar ada, terharu pun ada, gembira sudah tentu sebab siaran kami dapat respon...... Oleh tu, diperturunkan antara petua-petua yang diberikan. Hampir 60 SMS kami terima tetapi ada yang sama petuanya, jadi kami telah rumuskan seperti di bawah, betul-betul dalam bentuk SMS yang kami terima masa itu bersama pengirimnya (jika ada). 
                                                                                                                                                                         
*       Assalamualaikum Kak Liza,  Kak Liza cuba amalkan minum air asam jawa pekat sikit dan air suam-suam   Saya pernah cuba, masa nak bertanding tilawah  ( 721665 LU Norafiszal Sabuan, First Line Bhg. Kejuruteraan Pesawat No 7, SKN Pangkalan Udara Kuching, 93677 Kuching Sarawak)

*      Assalamualaikum Akak Norliza, Akak try minum air asam jawa … air tu elok untuk orang sakit tekak n suara serak cam akak …. Wassalam  (Nik Mariam Nik Ab. Rahman, 4262-B, Jalan Kebun Sultan, 15350  Kota Baharu, Kelantan.)

*       Liza boleh minum air + madu & limau –  (Norizah Abd. Aziz, B-4-14, Block LC2B, Flat Sri Manja, Taman Sri Manja, 46000 Petaling Jaya)

*       Petua serak – minum sesudu madu 3-4 kali sehari – Dr Kudin  (Khairuddin b. Bakar,  No 65 Jalan Cerdik 3, Taman Universiti 43000 Kajang Selangor D.E.)
*      K.Liza makan kuning telur ayam kampung d + madu lebah.  Atau minum air limau nipis suam setiap hari.  (Ahmad Al Fateh, Lot 3059 A, Kg. Sg. Penchala, Jalan Damansara 60000 K.L.)

*      Balik ke rumah kalau ada nasi ambillah satu cawan letak air kemudian embunkan malam ini esok pagi-pagi. Makan lah.  Insya Allah berkat izin Allah baik. (Tiada nama dan alamat pengirim)

*      Assalamualaikum, saya syorkan minum air asam jawa – tu je petua yang bagus (Mohd. Adib Yahya, R319 Desa siswa Nurani, Universiti Sains Malaysia 16150 Kubang Kerian Kelantan)

*      Petua sakit tekak, minum air asam jawa. Atau kumur dengan air garam campur gula batu.  Atau gi jumpa doktor (Tiada nama dan alamat pengirim)

*      Gi kedai farmasi beli difflam lozenges dan difflam gargle.  Hisap loz 1 biji tiap 4 jam., guna gargle tiap 8 jam.  Beli procef 500mg, makan 1 biji tiap 12 jam. (Suhaime Hj. Ali, Nilai Cancer Institute, PT 1317, Jln BBN 2/1, 71800 Nilai, Negeri Sembilan.)

*       Minum air rebusan bungan raya (Tiada nama dan alamat pengirim)

*      Minum air garam suam dengan membaca 7 surah Al-Fatihah, setiap kali baca, masukkan i biji garam kasar yg. kecil    (Juriah Ismail PJ, 13, Jalan SS 1/43, Kampung Tunku, 47300 Petaling Jaya)

*      Amalkan minum air suam dan air asam dan baca Al-Fatihah Insya Allah Jangan makan air batu dan tidak makan berminyak  (Ustaz Mohd. Ali Khanafiah, 54 Jalan Kurniawati, Kg. Kurnia 80250, Johor Bahru)

*      Assalamualaikum Kak,saya syorkan kak minum air asam jawa pekat.  Selain itu kak jangan minum minuman berair ya. Ingat, ok bye-bye semoga cepat sembuh  (Naimah binti Elias, 5140 Kampung Teluk Menara Manir, 21200 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman)

*       Assalamualaikum ... Ini adalah petua mak saya.  Jika diamalkan minum air barli Insya Allah, dapat memulihkan suara yang serak akibat batuk.  Air barli dapat menyejukkan badan Jadi haba panas di kerongkong dapat pulih dengan cepat. (Dari : Lyanti Jaafar, No 1 Jalan Dengkis 17/42. Sec. 17 40200 Shah Alam., Selangor.)

*      Assalamualaikum Kak Liza.. amalkan minum air suam setiap kali bangun tidur.  Selamat mencuba (Azmi Selamat(Amirul), No 38 Jln17/43, Seksyen 17, Petaling Jaya, 46100 Selangor D.E.)

*      Minum air asam jawa ... Amalkan ... Kak Kat rumah kan ada.  Kenapalah tak di royat.  KB Kelantan  (Rofie Mohamed Da Abu Bakar Junuh, Kg. Kedai Ahad, Gunung, 16090, Bachok Kelantan)

*      Assalamualaikum ... serak tu tak susah.  Senang je. Ambik air limau nipis + kicap je dan minum @ nasi semalam direndam semalaman + gula batu di makan esok paginya.  Insya Allah.  (Ishak Md. Isa, Kg. Teluk Malek 06000, Jitra Kedah)

*      Assalamualaikum.  Istighfar 3 kali, baca Al-Fatihah, selawat Syifa’ 3x, hembuskan pada air, seterusnya bancuhkan dgn asam jawa dan minum.  Insya Allah yakin pada Nya. (Puan Ida Hayyu Mohd. Zahidi, No. 7 Jln 4/4, Bandar Rinching, 43500 Semenyih, Selangor)

*        Kak Norliza, kata orang tua2, minum air sejuk di campur dgn ketul ais.  Jangan risau, amalkan sekerap mungkin dalam sehari.  Petua kedua minum air asam jawa ais.  Ati, KL. (Suriati Shahar, Blok C9, 407 Seksyen 1, Bandar Wangsa maju 53300 Kuala Lumpur)

Semoga kepada yang membaca blog ini dan mengalami masalah kesihatan yang sama, boleh juga memanfaatkan petua-petua yang diberikan. SELAMAT MENCUBA!!!!!!

2 comments:

  1. Saya nak tanye....banyak petua mengatakan yang minum air asam jawa dapat hilangkan suara serak...jadi saya nak tanye yang suam atau yang sejuk lebih baik?

    ReplyDelete